Clara Campoamor és una associació de dones sense ànim de lucre que té com prioritat treballar amb el col·lectiu femení. Realitzem diferents activitats formatives i de creixement personal
12 nov 2013
UNA VISITA CULTURAL A ONDA
El passat diumenge, 10 de novembre, l'associació DONES CLARA CAMPOAMOR, vàrem anar a Onda. En primer lloc i després de passar-nos alguna rodona, començàrem agafant forces . Al migdia, des de la plaça de l'Almudí, començàrem la ruta pel casc antic de la ciutat. Onda degué ser a l'època musulmana una ciutat molt important. Acompanyats de la guia que l'Ajuntament d'Onda posa a disposició dels turistes, recorreguérem places i carrers, esglésies i ermites i poguérem distingir la moreria, les muralles, el barri jueu, les escaletes dels gats...
Però , el més espectacular és el castell, anomenat de les tres-centes torres, encara que només en té unes poques menys, l'espai que ocupa al capdamunt d'un tossal des d'on s'albira per tots els costats els territoris que l'envolten des de la mar Mediterrània a la serra d'Espadà i el cim de Penyagolosa. Aquest és una fortalesa musulmana que ocupa 25.000 metres quadratsi està situat a 289m d'altitud. En un dels edificis que abans ha estat dedicat a diversos usos, des de magatzem a escola, hi ha instal·lat un museu amb peces de diferents èpoques de la història de la ciutat, però el més interessant és l'audiovisual, on un morisc de l'època descriu la ciutat, la casa on va viure i els treballs d'algepseria que decoraven les vivendes de l'àpoca musulmana i , sobre tot, el patiment dels moriscos en ser expulsats del nostre territori. Crec que l'audiovisual és un bon homenatge als pobladors d'aquestes terres que van haver d'abandonar-les per un decret d'expulsió ara fa quatre- cents anys.
A migdia, després d'acabar la visita al castell, ens traslladàrem a l'ermitori de Sant Salvador, lloc emblemàtic , molt estimat per als habitants d'Onda i de Fanzara que pugen en romeria una vegada a l'any. Allí dinàrem i passejarem pels voltants.
Ja de vesprada fou la visita al Museu del Taulell, on Marc, el guia que ens acompanyà, ens va explicar els diferents tipus de taulells i els períodes artístics i històrics de l'ús arquitectònic del taulell, des de l'època romana fins als ultims taulells amb cèl·lules fotoelèctriques de les cases domotitzades. A la planta baixa poguérem contemplar el procés de fabricació del taulell i els canvis que ha sofert al llarg dels anys. Aquest Museu està dedicat a Manolo Safont, ceramista molt estimat a Onda i del qual hi ha una exposició permanent.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario