016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

26 feb 2016

VIENTRE EN RESISTENCIA




http://canalextremadura.cdn.canalextremadura.es/alacarta/radio/audios/vientre-de-resistencia-de-johana-patino

Vientre en resistencia

Yo no soy un vientre, soy un ser,
yo no soy un hijo, soy una mujer,
yo no soy un cuerpo que se toma, soy poder que se cuestiona,
yo no soy un rol, soy relación para la creación,
yo no soy una madre prometida, soy una posibilidad expandida,
yo no soy sólo palabras, soy silencio y miedo,
yo no soy solo razón, soy deseo y decisión
yo no soy sólo cuerpo, soy polvo de estrellas y arenas del desierto,
yo no soy sólo un vientre, soy poesía y canción,
yo no soy un rol, soy movimiento y quietud,
soy sueños y tormentas,
yo no soy un vientre prometido,
soy lo que quiero ser,  soy lo que puedo ser,
soy lo que debo ser, pero no soy lo que tengo que ser,
yo soy mujer y me resisto a parir, sólo a parir,
quiero amar la vida, no sólo la vida de unos hijos
soy mujer y doy vida con mi vida,
soy mujer y decido,
soy mujer y digo,
soy mujer y no crío
Soy mujer aunque no tenga un hijo,
Yo no soy un vientre, soy vida.

Jhoana Alexandra Patiño López
Ébano
Manizales, Caldas, Colombia
jhoanapatino@hotmail.com

DISCURS D'EMMA WATSON EN NACIONS UNIDES



25 feb 2016

IDA





Título original
Ida (Sister of Mercy)
Año
Duración
80 min.
País
 Polonia
Director
Guión
Pawel Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
Música
Kristian Selin Eidnes Andersen
Fotografía
Lukasz Zal, Ryszard Lenczewski (B&W)
Reparto
Agata KuleszaAgata TrzebuchowskaJoanna KuligDawid OgrodnikJerzy Trela,Adam SzyszkowskiArtur JanusiakHalina SkoczynskaMariusz Jakus
Productora
Coproducción Polonia-Italia-Dinamarca; Opus Film / Phoenix Film
Género
Drama | Años 60ReligiónFamiliaNazismo
Sinopsis
Polonia, 1960. Anna (Agata Trzebuchowska), una novicia huérfana que está a punto de hacerse monja, descubre que tiene un pariente vivo: una hermana de su madre que no quiso hacerse cargo de ella de niña. La madre superiora obliga a Anna a visitarla antes de tomar los hábitos. La tía, una juez desencantada y alcohólica, cuenta a su sobrina que su verdadero nombre es Ida Lebenstein, que es judía y que el trágico destino de su familia se remonta a la terrible época de la ocupación nazi. (FILMAFFINITY)
Premios
2014: Premios Oscar: Mejor película de habla no inglesa. Nominada mejor fotografía
2014: 5 Premios del Cine Europeo, incluyendo mejor película, director y guión
2014: Globos de Oro: Nominada a mejor película de habla no inglesa
2014: Premios BAFTA: Mejor película de habla no inglesa
2014: Premios Goya: Mejor película europea
2014: Premios Guldbagge: Nominada a Mejor película extranjera


21 feb 2016

MINES DE LA NEVERA DE FONDEGUILLA

El diumenge 21 de febrer, l'Associació Dones Clara Campoamor i La Vall Verda realitzàrem una eixida a Fondeguilla per observar les restes de les mines que es conserven. Vicent Carreras va preparar una ruta molt completa pel terme del seu poble i Manolo Almela ens il·lustrà amb explicacions sobre les sureres i el mineral.
Ens vam reunir unes quaranta persones amb moltes ganes d'aprendre i conéixer el nostre entorn.  Començàrem pels barranc de les vinyes on poguérem admirar unes sureres monumentals. Més endavant veiérem les restes dels forns on s'extreia el mercuri, instal·lacions  que aprofitaven el mineral (cinabri) que s'extreia de les mines dels voltants per a obtindre'l. El mineral d'aquesta zona era molt pobre en mercuri. El treball amb el mercuri degué ser molt perillós per a la salut dels treballadors. 
Continuem ascendint, ara ja estem més alts que Castro, fins a les antenes. Pel camí podem observar una d'aquestes explotacions mineres i  la boca d'una d'aquestes mines. 
Dalt, amb unes vistes espectaculars per tots els costats, esmorzàrem i poguérem observar les restes de construccions militars, trinxeres, de la guerra civil. 
Ja al terme de Chóvar tornem a vore uns altres forns  ( los hornos viejos) molt millor conservats, on també es produia el mercuri pel mateix procediment, calfant el cinabri en uns forns, on es fundia i evaporava amb facilitat i passava a unes altres casetes on es recollia. Des d'ací es pot contemplar el barranc d'Ajuez.
Després  agafem  la senda que ens porta a la nevera de Castro , construcció molt ben conservada i visitada per tots els senderistes del País Valencià, de fet ens vam trobar allí amb la gent del Centre Excursionista de València. Allí Vicent ens explica el procés que s'utilitzava per conservar la neu a l'hivern. Mentre ens fa l'explicació tots estem pensant en la dificultat de baixar la neu des d'aquest indret per la nit, perquè la neu es conserve millor, fins arribar als pobles dels voltants, a més pensem que nevaria més que ara. Deduïm que aquesta era una economia que aprofitava tots els recursos que tenia al seua abast, tant les explotacions mineres com el negoci de la neu.
Ara ja baixem fins on hem deixat els cotxes, la baixada es fa un poc llarga i el camí és pedregós i relliscós per la terra i pedres soltes.

La ruta ha estat molt llarga, més de 14 Km, però hem gaudit d'un dia clar i assolellat, encara que amb alguns incidents que ja hem oblidat.















16 feb 2016

EDUCAR EN IGUALTAT

Com tots els anys, la fundació ISONOMIA recorre les escoles per ajudar els/les mestres a formar l'alumnat en igualtat. Mitjançant un joc semblant a l'oca (IGUALTAT EN RUTA) els xiquests/es van aprenent les "mentires" sobre les diferències entre sexes i les coses que han de fer per fomentar la igualtat, la cooperació i el respecte entre xiquets/es, homes/dones.



2 feb 2016

VICENT MARTINEZ GUZMÁN: MANIFEST PER LA PAU

Vicent Martinez Guzmán va ser l'encarregat d'obrir l'acte que el dia 30 de gener la nostra associació organitzà, conjuntament amb el Casal Jaume I, per celebrar el dia de la PAU. Vos deixem el seu manifest perquè pugeu llegir-lo amb calma i reflexionar.


Dia escolar de la Pau i la Noviolència
La Vall d'Uixó 30 de gener de 2016
Vicent Martínez Guzmán
Sabeu que el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau el va fundar l'any 1964, en plena dictadura, el mestre i inspector mallorquí d'educació, Llorenç Vidal, coincidint amb l'aniversari de la mort de Gandhi.
Era també poeta i, tot i que va ser inspector en diferents part de l'Estat espanyol, sobretot a Cadis, també ha escrit poemes en la nostra llengua, enyorant Mallorca, com ara aquest sonet:
Ben íntim s'ha fet mon cant
lluny de la terra nativa.
Ma veu s'ha tornada esquiva
i solitari el meu plant.

Mentre faig camí endavant,
bella llàntia votiva,
la materna llengua viva
conserv com quan era infant.

Rebel a tota dogmàtica
i no passiu, com la gent
domesticada i fanàtica,

trec vigor del pensament
i, amb una força selvàtica,
som mallorquí independent.
http://www.foro-ciudad.com/islas-baleares/palma-de-mallorca/mensaje-43418.html [Accés 25-01-2016].
Va ser pioner en l'ús de l'estructura poètica japonesa Haiku, en la nostra llengua i així defineix el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau:
Petita flama
que encén, cada any que arriba,
milers de torxes.
http://denip.webcindario.com/denip.spanish.html
També sabeu que noviolència ja ho escrivim com una paraula sense guió per traduir la paraula usada per Gandhi: ahimsa. El prefix «a» com en grec o llatí és privatiu que nega el lexema himsa. Aquest és una forma verbal desiderativa del verb ham que vol dir danyar, fer mal. Per tant, voldria dir, no només no fer mal, sinó ni desitjar-ho.
Ens acostumem a viure el camí de la nostra vida cap a la veritat, Satyagraha, la força de la veritat, aferrar-se a la veritat, la perseverança en l'acció política noviolenta, de tal manera que en els hàbits que anem adquirint podem arribar, no només a no fer mal, sinó ni a desitjar-ho. Com l'expressió vallera «no vull mal per a ningú». Morfològicament i etimològicament, la paraula d'arrel llatina que més se semblaria seria «innocència». També té un prefix privatiu que és «in» i el verb nocere en llatí que, vol dir, precisament, danyar, fer mal. Etimològicament ser innocent, vol dir no fer mal, no danyar. Malauradament ha perdut la força etimològica inicial, i l'interpretem com a ingenu.
Desgraciadament, açò de fer les paus i la noviolència encara s'interpreta majoritàriament com innocència, en el sentit d'ingenuïtat i fins i tot d'utopia. Malgrat tot fa més de 20 anys que venim treballant per subvertir aquesta visió i proposar, amb Luther King, que necessitem fer les paus de manera noviolenta com un compromís per la supervivència, no només dels éssers humans, sinó de tots els éssers vius i tota la naturalesa.
Vinc actualitzant la bibliografia internacional sobre Luther King. L'Institut Català Internacional de la Pau, que dirigeix la vallera Tica Font, va a reeditar la traducció que Terenci Moix va fer de The trumpet of Conscience, i estic escrivint l'estudi inicial per publicar-lo. Actualitzant el pensament de King, aprenem que no hi ha prou amb «crides ètiques», sinó que cal la pressió coactiva per aconseguir el canvi social. No és la raó, sinó el poder el que determina la política. «El poder continua explotant la debilitat fins que és desafiat per un poder compensatori». Es necessita un «poder constructiu» al qual va dedicar la seva vida. Per això diu que proposa un «pacifisme realista». En la traducció de Terenci, el llibre es diu El crit de la consciència.
Un dels temes que es considera més ingenu i utòpic és, precisament, els de l'amor als enemics. La noviolència requereix la consciència que opressors i oprimits estan atrapats mútuament en unes relacions violentes que cal trencar. El mètode noviolent pretén alliberar les dues parts: Ajuda els negres a adquirir la llibertat i allibera els blancs del racisme.
En un sermó recollit en el llibre, La força d'estimar, reconeix que és difícil de posar-ho en pràctica: com estimar a qui tenen insídies contra nosaltres? Nietzsche deia que era la moral dels dèbils, no dels forts i valerosos. Serà un  idealisme poc pràctic de Jesús?
Com que hui és dia de manifestos i celebracions, no faré una reflexió argumentada. Podem fer-la en una altra ocasió si voleu. Deixeu-me acabar només amb uns flaixos de llum que resumeixen el que, per ara, estic treballant sobre el tema de l'amor a l'enemic:
1. S'expressa negativament, negant-se a fer el contrari a l'amor: no volem humiliar, insultar, ni venjar-nos de qui es consideren els nostres enemics.
2. Positivament serà un esforç per comprendre i respectar l'enemic, però no de simpatia. Els qui fan accions violentes, sincerament, no ens cauen simpàtics. S'estima la persona, es detesten les accions violentes.
3. No volem imitar la seua violència. El principi de l'acció noviolenta és no deixar-se atrapar per l'espiral de la violència sense fi. Això vol dir parar l'altra galta:  no deixar-se sotmetre per la violència.
4. Es trenca tota simetria, tota reciprocitat, tota imitació. La violència és recíproca, la noviolència trenca aquesta reciprocitat.
5. No es deshumanitzarà mai l'enemic, no se li traurà mai la seua dignitat d'ésser humà.
6. L'altre sempre serà ésser humà encara que no em caiga simpàtic, ni li tinga afecte.
7. Sempre serà un fi en sí mateix, mai un mitjà cosificat sense dignitat.
8. L'amor noviolent a l'enemic, substituiria la reciprocitat imitativa de la violència, primer per la reciprocitat igualitària de la justícia, i després la coronaria amb la gratuïtat de l'àgape.
9. No és només amar al proïsme proper, a l'amic, qui ens estima i odiar l'enemic, qui fa accions injustes. Això també ho fan els publicans i els gentils. La novetat consisteix a estimar també els enemics. Ja hem vist que això no implica simpatia, ni afecte, i trenca la reciprocitat imitativa de la violència. Mai farem la violència que les seues accions violentes fan.
10. Encara més lluny, el bon samarità, el proïsme, ja no és només el proper, sinó que s'universalitza. Proïsme serà tot aquell a qui ens apropem amb misericòrdia, perquè s'ens «rebolica el cos, el ventre, els budells» quan veiem el seu sofriment. El verb oposat és encolerir-se, enrabiar-se, que és el que li va passar al germà del fill pròdig perquè li tenia cels a l'altre germà. En comptes de «veure i passar de llarg» com fan el sacerdot i el levita, és «veure, sentir-se identificat i ajudar».
Entre els tipus d'amor hi ha l'eros que implica desig, la philia que és l'amistat recíproca, i l'àgape on entraria l'amor als enemics: ni els desitgem, ni volem ser els seus amics, però per gratuïtat noviolenta, busquem la transformació social de les violències. Seria una dimensió política de l'amor: fer les coses d'una altra manera.
Fem entre tots i totes una Vall diferent i diversa, fent les paus per mitjans noviolents. Com diu Llorenç Vidal: «rebels a tota dogmàtica, i no passius, com la gent domesticada i fanàtica».


REFLEXIONS IMPROVISADES SOBRE UNA GUERRA SUBTIL

Vos deixem l'escrit que Vicent Rebollar ens va regalar a l'acte que el dia 30, la nostra associació organitzà conjuntament amb el Casal Jaume I per celebrar el dia de la PAU





REFLEXIONS IMPROVISADES SOBRE UNA GUERRA SUBTIL.
Els deus grecs, els d’un pagà com jo, tenien la capacitat de canviar de forma per a assolir els seus desitjos i voluntats, per tal de satisfer una passió amb una forma diferent de la seva i així obtindré el que volien mitjançant l’engany que els permetia el seu poder.
També un filòsof com Nietzsche ens advertia fa més d’un segle sobre el perill de les mitges veritats, molt més nocives que la mentida, doncs la seva naturalesa indefinida i la seva capacitat de crear una falsa aparença ens fa defensar-les com a veritats autèntiques i mostrar-nos fonamentalistes davant les persones que les qüestionen.
Finalment el sociòleg Zygmunt Bauman ens ha descrit els temps actuals com els de la modernitat liquida, és a dir aquella època que havent superat l’anterior no sap trobar unes referències sòlides, mutant aquelles idees-força dels temps anteriors en altres que malgrat tindre una aparença diferent segueixen complint la seva missió.
Jo sostinc que la guerra habita entre nosaltres, en la nostra societat, i que es mostra d’una forma diferent tal com feien els deus antics, que ha sigut capaç de ocultar-se en un terreny intermedi que ens dificulta la seva identificació i que ja no sols l’observem com a quelcom sòlid sinó que també ha adoptat una forma líquida per tal d’aplegar a llocs on abans no es manifestava.
Esta reflexió meva no vol negar que la guerra encara es mostra amb la seva aparença tradicional amb armes, sang i danys físics sinó que mutant, per assolir els seus obscurs objectius, habita entre nosaltres de forma subtil, més astuta, oculta però present, complint la seva funció i erosionant, dia a dia, la nostra societat.
La primera damnificada d’eixa guerra subtil que habita entre nosaltres, com passa en totes les guerres, és la veritat. Penseu per un moment com podem saber el que és cert dins de tota esta teranyina d’informacions interessades que circulen entre nosaltres. Qui sap on esta la informació certa i on la que ens menteix? Qui ens pot assegurar que baix l’aparença de dogma no habita una proposició interessada? Qui pot trencar els murs dels tòpics mil vegades repetits i que impossibiliten qualsevol altra consideració sobre els temes que ens afecten?
La segona damnificada és la diferència. La uniformitzatzació que patim actualment no s’ha donat mai abans. Les guerres no toleren als diferents i intenten fulminar qualsevol mostra d’heterodòxia. Avui la dictadura del pensament únic és molt més contundent, doncs malgrat que pareix que podem formular qualsevol idea, la repercussió de les que són diferents és nul·la i la voluntat d’eixir-se’n del discurs oficial és fagocitada com un element més d’eixe discurs.
La tercera damnificada és la capacitat de les persones. Al món del treball no són necessàries persones que sàpiguen fer la seva feina el millor possible. Avui en dia la dictadura de la imatge s’imposa a les mateixes necessitats excloent a tots aquells que dominen l’àmbit en que es mouen. Vivim en un món on no caben, per exemple, els artesans, on l’edat determina la possibilitat de trobar un treball i on importa més la imatge d’un polític que la seva capacitat per ajudar a crear una societat millor.
La quarta damnificada és la joventut, els nous desterrats, les persones destinades a suportar un exili econòmic que els obliga a eixir del seu lloc de residència per l’acció d’una força imparable que els fa veure que allí ja no poden viure i que la seva continuïtat passa per fugir d’un lloc en el que ja no tenen cabuda.
La cinquena damnificada és la memòria, eina prohibida durant la guerra, on la necessitat de sobreviure fa oblidar el drama que ha passat el dia anterior. La nostra societat passa per les tragèdies que l’afecten amb una barreja de correcció política i exaltació mediàtica que fa que tot allò que colpeix a les persones de forma aclaparadora tinga una vigència temporal limitada caient després en el oblit, doncs la nostra consciència no és capaç d’assimilar un mal antic i, immediatament, ja està esperant el nou mal que serà molt més mediàtic i espectacular.
La sisena damnificada és la igualtat. En les guerres s’observa que malgrat que la mort acaba afectant-nos a tots no ho fa de la mateixa manera i n’hi ha persones que tenen més recursos per escapar de la mort i altres que reuneixen les condicions per quedar atrapades per ella. Avui en dia podem observar que les diferències es van engrandint, mostrant individus cada vegada més allunyats respecte a les garanties i salvaguardes per tindre una vida digna.
I la setena damnificada és la consciència, les persones que pateixen la guerra no són conscients del seu patiment fins que no els han passat i ha finalitzat eixe procés infernal. Durant la seva experiència bèl·lica la supervivència marca la seva quotidianitat, eixe anhel els fa fugir de la reflexió sobre el seu propi estat i sols quan es relaxa la necessitat de sobreviure, poden saber el nivell de patiment que han experimentat i la degradació que ha tingut la humanitat durant la guerra.
Segurament jutjareu exagerades les meves reflexions, més pròpies d’una Cassandra local que no d’algú que vol expressar un crit seré contra la guerra. Però la meva percepció és que vivim immersos en eixa guerra subtil, doncs dia a dia veig la derrota de la veritat, l’exclusió dels diferents, la marginalitat de les persones amb capacitat, l’exili de la joventut, la pèrdua de la memòria, la multiplicació de les desigualtats i la dictadura de la inconsciència. Donat això, jo em pregunte: Es pot negar que vivim en una situació bèl·lica que pretén instaurar una societat més ajustada als interessos particulars d’individus malèfics que volen passar per damunt de les col·lectivitats? És que tan inconscients ens hem tornat que tanquem els ulls per evitar una batalla que s’està lliurant davant nostre?
La guerra subtil viu entre nosaltres, la pau encara és possible, però per a guanyar eixa pau fa falta primer reconèixer el rostre de l’enèmic, assumir el seu repte i ser capaços de superar l’impuls dolent i aspirar al millor que pot oferir la humanitat.

Desitge que entre totes i tots vencem la guerra i guanyem la pau.

DIA DE LA PAU

El dissabte 30, al Casal Jaume I organitzàrem un acte per celebrar el dia de la Pau.
Començàrem amb un taller dirigit per Conxa Llombart, anomenat "Els colors de la Pau" 




Vicent Martínez Guzman explicà quins han de sers els camins per aconseguir la PAU.


La directora del Museu de la Pau de La Vall, Lola Garcia Soriano ens explicà com va ser el seu funcionament, les seues activitats i la seua importància i repercusions mundials durant el temps que va funcionar.


Després hi hagué diverses actuacions: dramatitzacions, música, lectures... 





Encarna tancà l'acte, agraint la participació i animant a continuar actes com aquest.

Poguérem gaudir d'una mostra d'obres que pertanyen al Museu de la Pau.


I per finalitzar, "una picaeta"...una vesprada rodona!