NOELIA LLORENS “TITANA” ve de família "cantaora”. Sempre ha crescut envoltada de música des de ben menuda passant matins complets entre cants i contes junt a sa tia Milín. A sa casa sempre s’havia cantat, des del seu iaio Batiste “Titan”, la germana del iaio; Vicenta “La roja”, fins a sa tia Milín o sa mare Amparo. Tenia 9 anys quan son pare la va apuntar a aprendre a cantar cant valencià amb Josep Aparici “Apa”, en el grup de danses “El Poblet” de Godella. Noelia va continuar aprenent junt a Tatiana Prades fins a 2013 i posteriorment ha anat a classes de cant d’estil en el grup de cant de “l’Olivar d’Alaquàs” d’on també forma part de la seua rondalla. Va fer dos cursos de cant Valencià al conservatori de Catarroja amb Xavier Benedito “Xavier de Bétera”. Actualment amplia els seus coneixements de cant d'estil amb Victòria Sousa “Victorieta”, una de les grans veus del cant d’estil, que a més comparteix amb el seu alumnat tots els fonaments que ha anat adquirint i vivint durant tota la seua vida.
Recorda aquelles nits de cant d’estil a les festes de Godella on la duien a escoltar a grans cantaors i cantaores amb veus precioses que li feien sentir emocions molt boniques. És una enamorada dels cants del poble, de la música de la nostra terra i, per sort, té una família que sempre l’ha espentada a fer allò que li feia feliç.
Ha cantat amb alguns dels grans noms de la música del nostre territori, com ara; Vicent Torrent, Miquel Gil, Josep Aparici “Apa”, Pep Gimeno “Botifarra”, Victòria Sousa, Toni Navarro “Violí” Teresa Segarra, Paco Muñoz o Toni Guzmán entre d’altres. Ha participat en diferents homenatges a grans figures de la nostra terra com són Joan Fuster, Sanchis Guarner, Vicent Andrés Estellés, Antoni Miró i el mestre dolçainer Joan Blasco. Ha fet cantades en el “Cant al Ras” de Massalfasar, nits d’albaes i cant d’estil en diferents poblacions, així com mostres de cants de batre.
Ha participat en la gravació del disc “Cançons que canten i ballen” de l’editorial Bromera, amb la cançó “Illes”. Ha col·laborat en el disc “Botifarra Simfònic” de Pep Gimeno “Botifarra”, cantant “la Petenera”. Ha col·laborat en el llibre “Sira-cota. La història dels instruments perduts” de Susana Ibáñez i Sergi Masip, posant veu en el cant de la protagonista del conte. Participa com a cantaora junt a Miquel Gil al disc ARREL, de MURAL SONOR, del 50 aniversari d’Acció cultural del País Valencià en la gira que rep el mateix nom i a finals de 2021 ha tret el seu primer disc “TITANA”.
Forma part de l’associació d’estudis tradicionals “A l’aire” i de la rondalla “La Quadrilla del Molí”.
Des de l’any 2019 realitza junt a Susana Díaz Tejedor diferents xerrades i ponències al voltant de la música tradicional i en especial del paper de les dones.
El seu malnom de cantaora “Titana”, el va heretar del seu iaio Batiste Lerma ‘Titán’, sabater i cantaor del poble de Godella. El respecte per la transmissió oral i la cultura que Noelia sempre mostra seguint els passos de totes aquelles persones que ens han precedit són característiques essencials en ella. És per això que s’involucra de tal manera que no podia deixar passar l’oportunitat de fer lletres renovades amb propostes feministes en les cançons que ella canta, sempre respectant la base de la música tradicional.
SUSANA DÍAZ TEJEDOR comença la seua formació en la música tradicional de tabal i dolçaina de la mà d’Enric Gironés a l’any 1988 en la falla Màlaga Doctor Montoro de València. Durant alguns anys rep una formació no reglada junt a Ximo Llorca Ponsoda i Joan Martínez de qui aprèn aspectes com la interpretació, caràcter en la forma de tocar, fonamentació i valors més importants relacionats amb el respecte a l’instrument que toca i el que transmet. L’any 2001 comença a rebre classes en la Universitat Popular de València amb el mestre Alejandro Blay.
Es caracteritza per ser una persona en formació continua, amb ganes d’aprendre i d’augmentar els seus coneixements és per això que amplia els seus estudis musicals de solfeig al conservatori “El Molí” de Godella i rep formació de tarota amb amb Eduard Navarro, de percussió mediterránia, amb Diego López, i de percussions tradicionals amb Vanesa Muela i Cris Zagaleja.
A banda de ser mestra de Música, d’Anglès i de Primària per la Universitat de València i d’exercir com a tal en l’escola pública, també ha donat classes de dolçaina i tabal en la Falla Manuel Candela - Beatriu Tortosa en la colla “El Cabasset” des de l’any 2008 fins l’any 2013 i actualment dona classes de dolçaina i percussió en l’Associació de dolçaina i percussió Pignatelli de València des de finals de l’any 2007 fins l’actualitat. És una mestra molt completa en constant aprenentatge que transmet amb passió tot allò que ha anat aprenent i a més fonamenta i contextualitza els seus ensenyaments, aspecte molt important quan es toca un instrument tradicional.
Ha sigut component del grup “Cucanyes” i és des de l’any 2002 component de la colla “El Cudol” de València, amb la qual ha pogut gaudir estrenes d’espectacles de caire solidari i ha pogut participat en l’Exaltació de la fallera major de València l’any 2017 entre moltes altres experiències.
Han colaborat amb bandes com la banda “Sant Josep de Pignatelli” de València, la “Gayano Women’s Band” i el mític grup “Obrint Pas”, així com en diferents grups de danses com ara; el “Grup de danses de Montcada” i “Repicó” de Manises, Almogàvers de Sueca, l’Olivar d’Alaquàs, Grup de danses de Montcada, grup de danses de Pedralba, grup de danses de Puçol, etc. Ha participat en Europeades, a Finlàndia i Portugal. I també ha participat en els homenatges realitzats a casa Fuster a Sueca adreçats a: Joan Fuster, Ovidi Montllor, Sanchis Guarner, Vicent Andrés Estellés i Antoni Miró. Ha fet tot tipus d’actes al carrer, des de cercaviles a dianes, entrades de moros i cristians, danses, balls del Corpus, actes de falles, cavalcades de “les Magues de Gener”, les inauguracions del Palau de les Arts Reina Sofía de València i el museu “Musit” d’instruments tradicionals a Gilet.
Forma part de la formació musical del disc TITANA havent participat aportant idees durant el procés de producció, edició i maquetació, així con la renovació de lletres i la gravació de vents i percussions tradicionals del disc, a més de ser la compositota d’una de les peces. També forma part de la directiva de la Federació de dolçaina i tabal FDiT del País Valencià, en els apartats de formació i de música tradicional.
Des de l’any 2019 realitza junt a Noelia Llorens Lerma diferents xerrades i ponències al voltant de la música tradicional i en especial del paper de les dones. També realitza formacions per a mestres en el Cefire de València adreçats a la música tradicional.
Ha col·laborat en la gravació de diferents obres en els Cds “La nostra música. Música amb dolçaina” de José Mª Chornet i “De la terra. Cent anys de la falla Arrancapins”. Ha col·laborat en el llibre “Sira-cota. La història dels instruments perduts” de Susana Ibáñez i Sergi Masip tocant les aubades.
És una persona amb una sensibilitat especial per a compondre obres de caire tradicional que tothom puga tocar com ara: “Cercavila Pignatelli”, “La jota alegre”, “Cercavila Al pas de Ximo”, “Dolç-havanera” i “Apassadoblat“, i a més ha realitzat arranjaments en varies cançons tradicionals.
Una de les tasques que actualment desenvolupa és la investigació, recerca, recuperació i difusió de música tradicional i així ho reflecteix als seus articles publicats en llibrets de falles i fogueres, revista Caramella i en la revista Carraixet de l’Horta Nord.
I el 8 de març des de la Regiduria de Cultura i Festa de l'Ajuntament de València li han entregat el reconeixement com Dolçainera i per tot el treball realitzat en la música tradicional.
Susana és una enamorada de la música que naix de les arrels, d’eixa música que posa la pell de gallina i remou el cor. La dolçaina és l’amor que mai li ha fallat i així ho fa notar quan la fa sonar ja que és capaç de transmetre amb el seu so i interpretació eixa energia que sent quan toca.
No hay comentarios:
Publicar un comentario