016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

25 sept 2014

UN INCENDI A LA VALL D’UIXÓ

Avui, per la vesprada, he tornat a caminar pel barranc d’Aigualit. No sé si ha estat una bona idea, a partir de la finca anterior als tolls està totalment cremada tota la vegetació, el paisatge és desolador i m’ha embargat una tristesa enorme.
Per als que no coneixeu la zona us explicaré que el topònim Aigualit fa referència a les aigües que el barranc porta quan plou.
Per als que el coneixeu, el barranc d’Aigualit està situat a la zona nord-oest del poble de la Vall d’Uixó i porta les aigües des del coll del mateix nom fins al riu Belcaire, amb el qual s’ajunta després de passar sota l’aqüeducte. El barranc està situat entre la penya Migdia i Sumet i els Sants de la Pedra.
Ha estat una zona molt aprofitada des de temps immemorials. Zona de pas entre el nostre poble i Fondeguilla, conserva encara zones empedrades que ens recorden l’ús tan important que tenia per als llauradors, per a traure les garrofes, que foren en temps passat un dels conreus més importants de la Vall.
Si comenceu la senda des de la carretera del Carbonaire, barri més al nord del nostre poble, el primer que observareu és el canvi de vegetació respecte de la part baixa del poble, ara són tot garrofers i les finques abancalades amb ribassos de pedra perquè la garrofa fou l’aliment imprescindible per als animals de càrrega: haques, matxos i rucs. Abandonats els garrofers els darrers anys, encara ens ofereixen els seus fruits als qui passegem o caminem per aquests indrets.
La senda es fa estreta i empinada , amb vegetació d’aiguamolls ( canyes, joncs , baladres…) en la primera part on algunes vegades podem trobar uns xicotets tolls. Travessem el barranc i a l’esquerra podem contemplar un arquet, una de les construccions dels nostres avantpassats que ens donen idea de la importància de l’aigua. També podrem observar, a l’esquerra de la senda, les restes d’una sèquia que portava aigua fins a la sequieta del Roig que està al començament del barranc. Totes aquestes construccions ens recorden uns altres temps on l’aigua era un bé molt preuat i estimat per als veïns i veïnes de la Vall, ja que d’ella depenien les collites i la vida dels vallers i valleres.
Més endavant trobem una bassa dins del barranc, és la zona dels tolls, ací la vegetació de zones humides es fa més esponerosa. Al costat tenim la Font dels Tolls, darrerament restaurada per un voluntari.


A partir d’aquest indret, la senda continua cada vegada amb més pendent, la vegetació ara és de pins , garrofers, lledoners, alguna surera, llentiscle …
La senda acaba en una pista que en pocs metres ens portarà dalt del coll. Des d’aquest punt es pot observar el nostre poble i, al fons, la mar. Tradicionalment hi ha hagut casetes al coll, era una zona molt estimada pels vallers, que tenen els seus bancals allí dalt i  pugen totes les setmanes. Des d’ací podem fer camí a la penya Migdia, a Sant de la Pedra i Penyalva, o bé , anar a Fondeguilla que queda a l’altra banda del coll.


El passat 20 de juliol, el barranc va sofrir un greu incendi que va arrasar 47 ha, la major part de xicotets propietaris, que han vist com les flames cremaven, al seu pas, tota la vegetació de les seues finques. La causa de l’incendi, segons l’explicació dels tècnics, ha estat un raig latent. Les temperatures alcançades dins d’aquest forn en flames, degueren ser tan elevades, que tot ha quedat destruït.


 La cosa és que a hores d’ara tot el barranc està completament cremat, a partir de l’arquet del començament fins al coll. Açò és un desatre mediambiental, ja que alguns dels conreus que existien a la zona, com els garrofers, mai més els podrem vore.



He pogut contemplar, durant les caminades d’estos dies, el treball magnífic que els nostres avantpassats feien per plantar una garrofera, un cèrcol de pedra d’un metre de profunditat i uns dos metres de diàmetre. Malauradament només ha quedat, d’aquelles garroferes centenàries, un grapat de cendra blanca, que l’aigua de la pluja s’emportarà. Testimonis dels temps passats, han estat  silenciats per sempre a causa de les flames.



Després del desànim, caldrà reflexionar : què hem fet malament? Què caldria haver fet perquè el desastre no hagués sigut tan gran? Haurem de començar a treballar per deixar als nostres fills i néts un barranc com el que nosaltres coneixíem i estimàvem.




L’associació LA VALL VERDA té en aquest barranc dues finques , en una de les quals hi ha una caseta restaurada per la gent del grup. Molta gent de la Vall ha estat i ha vist el treball magnífic que han fet per recuperar la vegetació autòctona del barranc i netejar les finques. Ara han estat arrasades per les flames i encara que la caseta s’ha mantés en peu, els arbres , les ferramentes , els bidons d’aigua, cartells senyalitzadors... tot ha quedat destruït; sols queden cendres. No volem caure en el desànim, anem a intentar recuperar tot el que es puga, per les generacions futures. Primer haurem d’esperar les pluges de la tardor amb el feu efecte benefactor sobre un sòl recremat, després analitzarem què es pot fer observant els arbres o plantes que s’han de tallar i els que potser rebroten . La tasca que ens espera és dura  i d’efectes a llarg plaç, però valdrà l pena. Necessitarem tot el suport econòmic i personal que ens puguen oferir les institucions i els particulars. D’aquells no esperem massa, però dels particulars ho esperem tot.

                                               MARIA MASO ( 19 DE SETEMBRE DE 2014)

24 sept 2014

VA POR TODAS NOSOTRAS

Va por todas vosotras: Tere Moya, Angela Escribano, Paqui Mendez, Amparo, Maria, Coto, Conxa,  Irene.... etc y tantas y tantas mujeres que con su lucha han hecho posible esta victoria.

Tantos recuerdos, tantas estrategias, tantas charlas, manifestaciones, canciones, pegatinas, escraches...tantas cosas para derribar al misógino, al carcelero, al facha, al machista....tantas, que al final dieron su resultado Es una gran victoria del movimiento feminista .
Avanzamos, lento pero avanzamos, y tenemos que celebrarlo y ruidosamente. ellos intentarán minimizar nuestra victoria pero hay que pasársela una y otra vez por los morros. No ha caído del cielo, lo hemos ganado. Todas debemos saberlo y decirlo alto, claro y machacando. Se lo restregamos con regodeo a estos cafres. no "han decidido", les hemos empujado para que no les quedara otra, so pena de desgaste brutal.

 Queda el cutre reaccionario Tribunal Constitucional que lo mismo decide que el feto es persona, vete tú a saber. Lo que nos fastidia de estos meapilas es que no sigan la doctrina de los venerables padres de la iglesia (Santo Tomás, por ejemplo) que decían que Dios insuflaba el alma en el momento del nacimiento y que lo de antes no era persona sino cosa.
Las mujeres vamos a seguir pudiendo decidir. Gracias al Tren de la libertad. Gracias a todas y cada una de las personas, mujeres y hombres que han salido a las calles a pedir que el derecho a decidir de las mujeres se respetara. Gracias a quienes desde otras partes del mundo exigían, a su vez, ese mismo respeto. Gracias a quienes de la cualquier forma y manera han gritado, escrito, reportado a favor de ese mismo derecho a decidir sobre nuestra maternidad.

La actual y vigente ley dejó por el camino algunos aspectos como la gratuidad, la libertad total para decidir en cualquier momento y sin necesidad de plazos ni reflexiones y alguna cosa más. Pero lo que es obvio es que lo que pretendía este fantoche de Gallardón era retrotraernos a las cavernas del pasado y al parecer y de momento, ese peligro inmediato  ha pasado.
Hoy comienza una nueva etapa. La de la gratitud a la lucha de las mujeres y hombres comprometidos con una sociedad más igualitaria y que hemos estado en calles, plazas, radios, prensa, blogs, etc...Y la esperanza en un futuro mejor para nuestras hijas.

Juntas podemos.



21 sept 2014

ALGAR I LA RAMBLA D'AZUEBAR

El sol, amagant-se part del matí, ens va permetre una passejada molt agradable per Algar i els seus voltants.
La pressa, construïda per desig dels seus habitants els portà també una remodelació del poble, construint un passeig i adequació per les sèquies que l’envolten.
A més de gaudir d’aquest  entorn ple d’arbres fruiters, d’allò més variats, visitarem la presa i ens endinsarem per la rambla, que transcorria primer per camps de tarongers i després per boscos de pins i altres espècies.
Poguérem contemplar els aljubs que els caçadors han preparat per proveir d’aigua a la fauna, pous i refugis, i en tornar, férem una volteta pel poble, situat dins de la serra Calderona.
Un matí de diumenge molt agradable, amb la companyia d’amics i amigues que ja tenen moltes ganes de posar-se a caminar de debò.




9 sept 2014

ALGAR I LA RAMBLA D'AZUEBAR

El diumenge 21 de setembre, l'associació ha programat una marxa des d'Algar a la rambla d'Azuebar.
La dificultat és baixa: anirem tot el trajecte per pista. I serà de mig dia.
Eixirem d'Algar, poble que visitarem (possiblement amb guia) i farem un camí paral·lel al riu.
L'eixida serà a les 9 del matí, des de la plaça del mercat, amb cotxes propis.
Cap la possibilitat de quedar-se a dinar per la zona o tornar a casa a mig dia.






Algar de Palancia es un municipi situat entre les serres d'Espadà i Calderona, en les riberes del riu Palància. La superfície del terme és irregular, prou muntanyosa amb zones planes en les riberes del Palància. Les altures principals són: Castellet (371 m), la Solana (337 m), Picaio (385 m) i Racó de Mateu (422 m). El Palància creua el terme per la seua banda central, de nord-oest a sur-oest; per l'esquerra afluïx la rambla d'Assuévar i per la dreta la rambla d'Arruïnes que servix de límit entre Algar de Palància i el terme d'Alfara d'Algímia. El clima és mediterrani. El poble s'alça junt amb el marge dret del Palància, en un xicotet altell.

D'origen àrab, va ser reconquistat l'any 1238, pertanyent a l'Orde de la Mercè i mantenint la seua població morisca fins a la data de la seua expulsióen 1609, per la qual cosa va quedar pràcticament despoblada. En 1610 és novament repoblada per cristians.

Hi ha 245 ha. del terme són de propietat comunal, cobertes de pins i muntanya baixa; s'utilitzen per a pastos d'hivern. La ramaderia és de caràcter domèstic. La garrofera ocupa la major part del secà, seguits per les oliveres, vinyes, ametlers i cereals.

La superfície del regadiu comprèn els cultius següents: tarongers, llimeres, cirerers i excel·lents nispros.

Hi ha una fàbrica de farines i una altra d'algeps.



8 sept 2014

S'HAN ACABAT LES VACANCES

Després de dos mesos, les dones de Clara Campoamor de la Vall ens posem en marxa, amb les piles ben carregades.
Comencem amb dues activitats de senderisme:

El dia 21 d'aquest mes farem una passejada per Algar i la Rambra d'Azuebar i el primer cap de setmana el passarem en Manzanera, per caminar, xarrar, fer visites culturals (Mora de Rubielos), menjar bé i, com no, gaudir del seu balneari: "El paraiso".

Ací vos deixem l'informació per si voleu apuntar-vos:

UN CAP DE SETMANA A MANZANERA
DIA 4 D’OCTUBRE:
                Matí
8 h: Eixida des de la plaça del Mercat amb cotxes particulars.
9.30h : Arribada a Manzanera. Esmorzar. Ruta de senderisme. Dinarem segons la marxa.
14h: Arribada a l’hotel. Distribució d’habitacions.  
Vesprada : Balneari, cadascú farà el servei desitjat. En el preu entra només la piscina termal.
21h: Sopar
Després del sopar podrem anar al poble o fer tertúlia. Hi ha una proposta del grup que consisteix a debatre un tema relacionat amb el feminisme. Si voleu participar, demaneu l’article a debatre en inscriure’s.

DIA 5 D’OCTUBRE
                9h: Desdejuni al Balneari.
                12h : Visita guiada a la ciutat.
                14.30 h : dinar a un restaurant de Mora.
                17.30h : tornada a la Vall
PREU
                El preu per a socis/sòcies és de 85 euros. No socis/sòcies 88 euros.
El preu inclou: allotjament en habitacions de 2, 3 i 4 persones, guía de senderisme, piscina termal activa i aigua medicinal , sopar i desdejuni, sala de reunions, visita centre termal i xarrada de la metgessa, guía local a Mora de Rubielos, dinar en Mora i gasolina dels cotxes.
En inscriure’s cal pagar 10 euros de senyal. La resta s’abonarà fent un ingrés al compte de l’associació DONES CLARA CAMPOAMOR  a la Caixa Rural Sant Isidre (3111 5099 46 2024014223) abans del dia 25 de setembre.

Com que anem en cotxes particulars, es paga una quantitat en concepte de gasolina per pagar-li al propietari del vehicle. Caldrà saber els vehicles disponibles per organitzar-nos. Si voleu menú vegetarià o teniu alguna intolerancia, ens ho comuniqueu per dir-ho al restaurant.