016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

12 feb 2014

CLARA CAMPOAMOR

Avui és l'aniversari del naixement de Clara Campoamor. Fem un poquet de memòria...

Clara Campoamor Rodríguez (Madrid, 12 de febrer de 1888Lausana, Suïssa, 30 d'abril de 1972), fou una advocada, escriptora i política activa durant el període de laSegona República Espanyola i defensora dels drets de la dona.

Biografia

Després de realitzar diversos oficis, entre ells el de telefonista, va obtenir el 1924 el títol en Dret per la Universitat de Madrid.

S'incorpora al Partit Republicà Radical el 1929. Dos anys més tard, és elegida pel poble de Madrid per ocupar un escó al Congrés de Diputats de la Segona República Espanyola. Va destacar com a diputada, principalment per la defensa que va fer dels drets de la dona. Va introduir al Parlament la Llei de Drets del Nen, a més de participar en l'elaboració i defensa de la polèmica Llei del Divorci. El 31 d'octubre de 1931, va aconseguir la igualtat de drets electorals de l'home i de la dona a l'estat espanyol, com va quedar plasmat a la Constitució republicana d'aquell mateix any. Abandonà el seu escó el 1933.

En la defensa del vot femení, fou abandonada pel seu propi partit, i va comptar només amb el suport del Partit Socialista Obrer Espanyol, que a tota hora va votar solidàriament amb la causa de la dona, amb la de Clara Campoamor, als articles per ella presentats.

Més tard, el 1936, va escriure un llibre recordant aquells moments, amb gran amargor i solitud política, que ella mateixa va anomenar: "El meu pecat mortal, el vot femení i jo". Aquell mateix any s'exilià i es va establir a Buenos Aires. Mai més no va tornar a Espanya; dotze
anys de presó l'esperaven.

http://www.biografiasyvidas.com/biografia/c/campoamor_clara.htm

http://www.rtve.es/alacarta/videos/clara-campoamor-la-mujer-olvidada/clara-campoamor-mujer-olvidada/1041185/

http://www.rtve.es/alacarta/videos/personajes-en-el-archivo-de-rtve/mujeres-hoy-clara-campoamor-ley-paridad/1032306/

http://www.rtve.es/alacarta/videos/personajes-en-el-archivo-de-rtve/mundo-feliz-clara-
campoamor/1032309/


No hay comentarios:

Publicar un comentario