016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

13 oct 2022

DONES IMPRESSORES VALENCIANES: XARRADA I EXPOSICIÓ


 

L’associació Dones Clara Campoamor i la Biblioteca Municipal Mª Dolores García impulsen novament una acció conjunta per tal de  visibilitzar el paper de les dones. En aquesta ocasió, destacant la tasca professional, intel·lectual i econòmica de les dones en el món del llibre i de l’edició, un entorn masculinitzat en el qual la dona, malgrat realitzar funcions similars a les dels homes, era invisible.

Amb la xarrada d’una experta en la matèria com és Rosa M. Gregori i l’exposició, cedida per la Universitat CEU Cardenal Herrera de Castelló, gràcies a la intermediació de la seua vice-rectora, Paula Sánchez, hem volgut recuperar el paper d’aquestes dones, que imprimiren i editaren textos des de l’aparició de la impremta, destacant entre totes elles la figura de Jerònima Galés.

Paula Sánchez Thevenet és Dra en Bioquímica i compagina el càrrec de vicedegana a la universitat CEU Cardenal Herrera amb la docència en els graus de Medicina i Infermeria, així com en les assignatures de Metodologia i investigació. A més a més, és membre, entre altres, de la Societat Espanyola de Medicina tropical i Salut Internacional; i de la Societat Espanyola d'Educació Mitjana.

Rosa Gregori és llicenciada en història per la Universitat de València. És arxivera facultativa del Cos d’Arxivers de l’Estat des de 2001 i, en l’actualitat treballa a l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

Especialitzada en història de la cultura escrita, sobretot en l’estudi dels testimonis de les èpoques medieval i moderna, ha focalitzat la seua recerca en la contribució de les dones a la tipografia i, més recentment, en els agents del llibre i gremis de llibreters i impressors.

Ha participat en la confecció i compilació de fonts documentals per a catàlegs espositius, guies d'arxiu i inventaris de fonts històriques.

A més de diversos aricles relatius a treballs arxivístics i ressenyes de congressos i llibres, ha publicat l'assaig d'epigrafia Quan les parets parlen, publicat per l'ajuntament de la Vall.

Ha fet l'estudi introductori a l'edició impressa de 1557 de la Crònica del rei Jaume I.

Ha transcrit i editat un dels llibres del Justícia de València i la Biblioteca Valenciana publicà la seua tesi doctoral: La impressora Jerònima Galés i els Mey.

Recentment, ha publicat, a la col·lecció Fonts Històriques Valencianes de la Universitat de València, un diplomatari que recull uns 300 documents transcrits íntegrament dels registres reials de l'Arxiu de la Corona d'Aragó relacionats amb l'aljama sarraïna d'Uixó, en el Regne de València, entre els anys 1372-1396. 

Per si voleu més informació....

https://sites.google.com/view/jeronimagalesmujeresimpresoras/actividades

No hay comentarios:

Publicar un comentario