016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

7 mar 2020

EXPOSICIÓ: DONES GRANS, GRANS DONESL’associació DONES CLARA CAMPOAMOR  de la Vall d’Uixó, amb motiu del 8 de març de 2020,  ha realitzat aquest treball amb l’objectiu  de posar en valor el treball i esforç de les dones majors del nostre poble. Les dones grans ens han contat les seues històries, ens han ajudat a donar visibilitat a unes vides, massa vegades ignorades, que formen part de la història d’un poble.
Cal dir que no hem marcat cap criteri a l’hora de triar les dones, encara que el ben cert és que hem buscat algunes de les més majors, centenàries, i també algunes que no havent nascut a la Vall varen arrelar al nostre poble ja fa molts anys. Cas especial ha estat el de les xiquetes de la guerra que arribaren al nostre poble fugint dels bombardejos i la fam.
Podem trobar dones de la cultura, professionals, dones emprenedores o dones solidàries, però totes elles ens han donat una mostra de vida esforçada i plena. No poden estar totes les dones majors de 80 anys del poble, però preteníem que la mostra fora representativa de la població vallera actual.
Segons les dades del cens actual, la Vall compta amb 32.348 habitants, dels qual  un poc més de la meitat, 16.338 som dones. De més de 80 anys hi ha 1064 dones, la qual cosa suposa un 6.5% del total de dones de la població.  
De les entrevistades, la meitat són nascudes a la Vall i la resta, encara que no ho són, es consideren valleres; moltes d’elles porten ací pràcticament tota la vida. La major part de les nascudes fora de la Vall d’Uixó vingueren amb el reclam del treball a la fàbrica Segarra, buscant millors condicions de vida.
Quan vam pensar el títol de l’exposició, creguérem que DONES GRANS, GRANS DONES era el més adient, ja que són dones grans per l'edat i grans dones per una vida plena que forma part de la cultura, la societat i la història del nostre poble. Han deixat la seua empremta a la Vall d’Uixó. 

L'acte de presentació va ser molt emotiu per a tothom: moltes de les dones feia temps que no s'havien vist, estaven molt contentes de veure's reconegudes, els familiars estaven molt satisfets pel reconeixement a les seues mares, iaies... i la gent de l'associació també estàvem emocionades al veure com el nostre projecte havia aconseguit els seus objectius.
Per arrodonir l'acte, la Rondalla Vallera col·laborà,  desinteresadament, posant la música; i uns dolcets i un poquet de mistela ens acabà d'endolcir la vesprada.
No hay comentarios:

Publicar un comentario