016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

18 ene 2015

DIARI D'UN SOLDAT REPUBLICÀ

El diumenge 1 de febrer ferem un recorregut per paratges de la Serra Espadà (ens aproparem al castell de Castro, passarem per la nevera i la Mallaeta...) durant la marxa tindrem ocasió de llegir fragments del "Diari d'un soldat republicà". Serà el nostre guia en el recorregut i en la lectura Nel·lo Navarro.
Eixirem a les 8,30 h. del mercat amb cotxes particulars, fins Chòvar.

José Lalueza Lacambra va ser un soldat de la 57 Brigada Mixta de l'Exèrcit Popular de la II República Espanyola que va passar bona part de la guerra civil a les muntanyes de la serra d'Espadà.
Durant la seua estada al front els anys 1938 i 1939 va escriure un diari que ara ens permet conéixer de primera mà com era la vida dels soldats  republicans a les trinxeres. El seu text ens ajuda a saber què menjaven, en què ocupaven el seu temps lliure, com es preparaven per als combats o com defensaven les trinxeres dels atacs enemics.
Però no tot va ser guerra durant l'estada de José Lalueza a l'Exèrcit Popular. José va ser nomenat Milicià de la Cultura i es va encarregar d'ensenyar a llegir i escriure als companys d'armes que eren analfabets, tal i com es reflexa al seu diari. En el text conta també com construïren una rudimentària escola on poder impartir les classes.



No hay comentarios:

Publicar un comentario