Aquesta vesprada l’Associació de Dones Clara Campoamor ha inaugurat l'exposició “No +princeses”.
És una exposició que ens ha cedit la fundació Isonomia de la Universitat Jaume I de Castelló i els autors són Marta Cubedo i el fotògraf Arturo de las Liras.
Amb aquesta exposició es pretén que reflexionem sobre el paper de les dones als contes i que tinguem una mirada crítica per veure si el paper que se’ns ha atorgat a les dones tradicionalment en ells és el que ens convé o cal donar-li un gir per adaptar-lo a les necessitats actuals i per acabar amb estereotips que tant de mal han fet...o estan fent.
En realitat, el títol és un joc de paraules en valencià només és pot traduir com sols o com no més: sols som princeses o no volem més princeses? Això és sobre el que aquesta exposició ens obliga a reflexionar.
Trobareu ací la Blancaneus, la Bella Dorment, la Cendrellosa, la Sireneta....y algunes més que volen posar-nos a pensar sobre els estereotips sexistes que presenten perquè mostrats a la infància poden, en moltes ocasions, fer més mal que bé en la seua formació.
Compleixen aquests contes una funció pedagògica adequada o més bé estan perpetuant els estereotips tradicionals que tant bé li venen al patriarcat?
Aquests contes solen acabar quan la princesa coneix l’amor de la seua vida que ha de ser un home més alt, més valent, més fort... que ella. I això influeix en els xiquets i en les xiquetes perquè genera unes expectatives que resulten frustrants, i no sols per a les xiquetes, sinó també per molts xiquets que veuen que no són tant magnífics com eixos prínceps dels contes.
L’exposició no vol acabar amb els contes infantils, sols pretén que els analitzem i els valorem, intentant que siguen coeducadors, respectuosos i tolerants, que són els valors que volem per a la infància.
La coeducació és un procés educatiu que es fonamenta en la igualtat, la pau i la justícia com principis fonamentals per corregir el sexisme, reduir les desigualtats i aconseguir una societat més justa, igualitària i equitativa on les persones puguen desenvolupar plenament les seues capacitats independentment del sexe amb el que nasquen.
Esperem que amb aquesta exposició canviem el nostre punt de vista sobre els contes populars i que, a partir d’ara, els mirem amb ulleres violeta abans de llegir-los, contar-los o simplement, ficar-los a l’abast dels vostres xiquets i xiquetes.