016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

23 sept 2023

XERRADA: LEY DEL SOLO SÍ ES SÍ

 









El divendres 22 de setembre la nostra Associació començà el curs amb una conferència a càrrec de Ros Marco Chordá sobre “la llei Orgànica 10/2022 de 6 de setembre de garantia integral de la llibertat sexual”, la coneguda com LLEI DEL SOLO SÍ ES SÍ.

Rosa Marco és llicenciada en Ciències de l’Educació per la Universitat de València. Està habilitada com Educadora social pel Col·legi d’Educadores Socials de la Comunitat  Valenciana i té el títol d’animadora sociocultural expedit per l’Institut Valencià de la Joventut.

La seua experiència professional sempre ha estat al camp dels Serveis Socials, de fet, començà a treballar com animadora sociocultural a l’ajuntament de la Vall d’Uixó.

Actualment és funcionària de Carrera de la Generalitat Valenciana des del 2008, ocupant l plaça de Tècnic superior en Gestió Social Educativa en la Conselleria d’Igualtat i polítiques Inclusives. Des del 2018 ocupa la plaça de cap de la Unitat de Violència sobre la dona de la Subdelegació del Govern de Castelló.

Abans de parlar de la llei, Rosa Marco feu una introducció per situar la realitat de la violència de gènere amb dades molt clarificadores.

Parlà, per exemple, del model iceberg per explicar que sols un 10% de casos de violència es denuncien, per la qual cosa desconeixem el 90% dels fets reals.

Digué que el 17% de xiquetes i el 13% de xiquets menors de 18 anys han sofert algun tipus de violència o que 1 de cada 10 dones l’ha patida de la seua parella.

Digué també que si en el 2012 hi hagué 9.008 denuncies, al 2022 foren 17.016 i que el 97% dels agressors són homes.

Ens mostrà una xifra esgarrifadora: 1.320.205 dones agredides!

Rosa va fer un recorregut, punt per punt, de tota la llei, aclarint els diversos aspectes i explicant que el punt que ha causat més polèmica, la reducció de les sentències als agressors, s’ha revisat i els casos presentats s’han recorregut per què no s’apliqués.

Hi ha altre punt controvertit que seria “el consentiment” donat que hi ha molts casos (prostitució, pressions laborals, edat...) on no és un consentiment real.

Cal dir que foren dues hores on s’aclariren molts aspectes sobre aqueta llei que la majoria del públic desconeixia i que en el debat posterior s’obriren alguns temes que caldrà afrontar en posteriors activitats: pornografia, prostitució....