016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

26 nov 2024

XARRADA: LA TRACTA DE DONES I MENORS PER A L'EXPLOTACIÓ SEXUAL


 L’Associació de Dones Clara Campoamor, el sendemà del dia per l'eliminació de la violència contra   les dones hem volgut seguir parlant de violència i més concretament  de la tracta de dones i xiquetes per a l’explotació sexual, perquè sols coneixent en profunditat els problemes, podrem  enfrontar-los i buscar solucions.

Segons la Real Acadèmia, “tracta: tràfic que consistís en vendre essers humans com esclaus” El 23 de setembre va ser el Dia Internacional contra l’explotació sexual i el tràfic de dones, xiquetes i xiquets. El feminisme té com objectiu la consecució d’una societat lliure d’esclavituds per a totes les persones i estem veient com en el segle XXI es continua amb una de les esclavituds més denigrants com és la prostitució i la tracta. I aquesta situació de violència sexual ocorre a tot el món. A Espanya es calcula que 100.000 dones estan en aquesta situació.

Les víctimes d’aquesta esclavitud són difícils de reconèixer però es troben molt a prop. Són víctimes invisibles per por, per vergonya o per ser molt dur reviure les circumstàncies en que es troben, no volen parlar-ne.

La tracta de persones, coneguda com l’esclavitud del segle XXI atenta contra els valors que defensa la nostra Constitució: la llibertat i la justícia, la dignitat de les persones, el lliure desenvolupament de la personalitat, el respecte a la llei i als drets dels altres, que són els fonaments de l’ordre polític i la pau social.

Els avanços realitzats en la lluita contra la tracta de persones en aquests últims anys han estat grans. Sembla que amb les últimes reformes legislatives hi ha una base normativa suficient per la persecució dels autors del delicte i per la protecció de les víctimes. Però les xifres mostren que encara no s’han aconseguit desenvolupar les ferramentes que permeten detectar les víctimes i oferir-los la necessària protecció.

Caldria demanar l’erradicació de la prostitució i la tracta de persones per a l’explotació sexual i pensem que cal que la societat prenga consciència d’aquest problema per tal d’aconseguir una societat més justa i igualitària de les persones.

I, malgrat que estem parlant de persones, tothom sabem que són les dones i les xiquetes majoritàriament les que pateixen aquesta lacra. És per això que la nostra Associació ha volgut saber-ne un poc més del tema i quan ens posaren en contacte amb Paula Valentín, no dubtarem en demanar-li que vingués a explicar-nos tot allò que sap perquè

PAULA VALENTÍN ROSA que realitzà els estudis de dret a l’UJI a Castelló i el MÁSTER EN DRET i VIOLENCIA DE GÉNERE a la Universitat de València, és actualment INSPECTORA DE POLICÍA NACIONAL JEFA DE SECCIÓ TÉCNICA en la COMISARÍA PROVINCIAL DE CASTELLÓ.

I també ha treballat en la COMISARÍA PROVINCIAL DE TARRAGONA com a INSPECTORA DE POLICÍA NACIONAL com a JEFA DEL GRUP OPERATIU UCRIF (Grupo de Redes de Tracta d’essers humans e Immigració il·legal)

Ha realitzat investigacions relacionades amb la Tracta d’Essers humans i la Prostitució, així com modalitats delictives associades als anteriors.

Per la qual cosa és una professional, amb experiència sobre aquest tema que ens pot aportar llum per entendre'l i, si cap donar-nos consells, per detectar, ajudar, denunciar...si tenim sospites al nostre voltant.

A banda d'explicar-nos quant complicada pot ser la seua tasca, ens ha deixat dues idees fonamentals: si no hi hagueren clients, no hi hauria prostitució i calen recursos per a les dones que poden eixir de les xarxes per què puguen viure amb dignitat i tinguen recursos per mantindre's elles i ajudar les seues famílies que és el motiu fonamental que les ha portat a aquesta situació.

Paula ens ha deixat un correu i un telèfon per si necessitem informar d'alguna sospita al nostre voltant:

tracta@policia.es     900 10 50 90





No hay comentarios:

Publicar un comentario