016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

15 may 2014

MARIA MOLINER

Vos deixem un enllaç per vore un video molt interessant sobre Maria Moliner:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AxaxAPrKOCcI més informació:
http://mariamoliner.com/

http://cvc.cervantes.es/LENGUA/mmoliner/default.htm
http://ca.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_Moliner_Ruiz
http://es.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_Moliner
María Moliner Ruiz (Paniza, Saragossa, 1900 - Madrid, 1981) fou una bibliotecònoma i lexicogràfa espanyola.

Filla d'un metge rural, es llicencià en Història el 1921 a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Saragossa. Treballà com a funcionària del Cos Facultatiu d'Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs entre 1922 i1970. Es casà amb el catedràtic de física Fernando Ramón y Ferrando el 1925 i tingueren quatre fills. Fou candidata a la Real Academia Española el 1972, però fou rebutjada.

Fou una promotora activa de la difusió de la cultura durant la II República. Va col·laborar activament a les Biblioteques Populars i a l'Escola Cossio de València, inspirada de la Institución Libre de Enseñanza.

És l'autora del Diccionario de uso del español, una de les obres principals de la lexicografia castellana. Va iniciar-ne la confecció el 1952 i l'editorial Gredos en publicà la primera edició entre 1966 i 1967. Tot i que l'autora continuà treballant-hi per preparar-ne una nova edició, la segona edició no sortí al mercat fins al 1998 (un cop morta María Moliner), en dos volums i CD-ROM, així com en una edició abreujada d'un volum.

Segons un dels seus fills, Fernando Ramón Moliner, la segona edició, amb totes les alteracions i modificacions efectuades, és una edició apòcrifa, car María Moliner patia d'Alzheimer, no se n'assabentà i no pogué donar un consentiment conscient a la publicació d'aquesta nova edició.

No hay comentarios:

Publicar un comentario