016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

27 abr 2014

PUGEM AL PENYAGOLOSA I...

El dissabte 26, ens desplaçarem a Sant Joan de Penyagolosa (Vistavella) per vore l'eixida dels pelegris de les Useres dels santuari de tornada cap al poble. Arribarem de bon matí i aprofitarem per pujar al cim. Les persones menys acostumades a caminar feren sols la meitat de l'itinerari i pogueren gaudir del Barran de la Pegunta. A la una eixiren els pelegrins i en acabar l'acte, ens desplçarem a la Barona per gaudir d'un dinar més que opulent a ca Julián.SITUACIÓ
El Parc Natural del Penyagolosa, localitzat entre els termes municipals de Vistabella del Maestrat, Xodos i Villahermosa del Río, representa una fita geogràfica de primer ordre i un referent cultural molt arrelat en la tradició valenciana. Amb 1.094,45 hectàrees comprén la forest d’utilitat pública de Sant Joan de Penyagolosa i el seu pic més elevat (1814 m d’altitud) és considerat el sostre de la Comunitat Valenciana per excel·lència, només superat per l'Alto de las Barracas (Cerro Calderón).
En els últims contraforts del sistema Ibèric i la serralada costanerocatalana, el massís del Penyagolosa forma part d'un encreuament d'ambients geològics, biològics, culturals i socials. La combinació de substrats calcaris i silicis i el seu clima mediterrani amb influències continentals li confereix una gran diversitat d'espècies botàniques.
Considerat com una muntanya sagrada i màgica per als valencians, en el seu cor s'alça l'ermitori de Sant Joan de Penyagolosa, l'actual edifici d'origen neoclàssic és centre de pelegrinatges dels pobles dels voltants del massís. Aquesta terra de transició entre els pobles d'interior i els pobles pròxims a la costa impregna el caràcter dels seus pobladors, acostumats als rigors del clima.


 HISTÒRIA

L’origen del topònim Penyagolosa es perd en el temps, però sembla que procedeix de l’evolució del terme pinna (muntanya) i lucosa (boscós), segons diuen alguns documents com el relatiu a la donació de Culla a l’Orde del Temple el 1213.
Hi ha multitud de vestigis dels pobles que van habitar i van passar pel Penyagolosa; així a la contornada del parc es localitzen assentaments ibers, restes de calçades romanes, etc.

Menció a banda constitueix l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa. Va ser un antic convent de cenobites i està integrat per un conjunt arquitectònic d’estil neoclàssic del segle XVII, construït sobre unes ruïnes anteriors. Tots els anys se celebren esdeveniments amb el santuari com a centre, el més conegut dels quals és l’antiga romeria dels Pelegrins de les Useres. Altres pelegrinatges dels pobles que envolten el massís són els de Vistabella, Culla, Xodos i Puertomingalvo.

No menys important és el patrimoni construït vinculat al medi rural tradicional, centrat en els masos i edificacions relacionades (pallers, eres, corrals, etc.) el conjunt dels quals posseeix un gran valor històric i cultural. Construccions de pedra seca com murs i casetes formen part del paisatge habitual d’aquest espai natural i els seus voltants.


FLORA

La gran biodiversitat que regna al massís del Penyagolosa és conseqüència dels diferents substrats calcaris i silicis i per la combinació dels climes continental i mediterrani. La vegetació que creix al parc natural varia segons l’altitud i la geologia. A les cotes més baixes creix la pinassa (Pinus nigra), a la solana i amb substrat silici trobem el pinastre (Pinus pinaster) i a les ombries i terres altes predomina el pi roig (Pinus sylvestris).
També és freqüent observar formacions de 
savina turífera (Juniperus thurifera). Cal destacar la presència del roure valencià (Quercus faginea), el teix (Taxus baccata) i interessants formacions de reboll (Quercus pyrenaica).
L’Ordre de 16 de novembre de 1998, de la Conselleria de Medi Ambient, va declarar el barranc de la Pegunta com a microreserva vegetal, per a afavorir la conservació d’una zona de menys de vint hectàrees, en la qual conviuen espècies botàniques rares, endèmiques o amenaçades com el lliri de neu (Galanthus nivalis), la lletugueta de bosc (Hieracium valentinum), el grèvol (Ilex aquifolium) i el teix (Taxus baccata).
 
   

FAUNA
Entre la fauna associada a aquest riquíssim ecosistema destaca l'ornitofauna de grans rapaces diürnes i nocturnes, com l'àguila reial (Aquila chrysaetos), l'àguila de panxa blanca (Hieraetus fasciatus) i el duc (Bubo bubo).

També és rellevant la presència del trencapinyes (Loxia curvirostra), del pigot garser gros (Dendrocopos major) i de la gralla de bec roig (Pyrrhocorax pyrrhocorax).
Entre els mamífers és important la presència del gat salvatge (Felix silvestris), la cabra salvatge (Capra pyrenaica), la geneta (Genetta genetta), el teixó (Meles meles) i el cabirol (Capreolus capreolus).

Cal destacar especialment la major població valenciana de rata penada de cova (Miniopterus schreibersii).

La sargantana de paret (Podarcis muralis) manté al Penyagolosa la més important població del territori valencià.

Entre la fauna invertebrada destaquen la graèlsia (Graellsia isabelae) i l’apol·lo (Parnassius apollo).

  

ELS PELEGRINS DE LES USERES

Al municipi de les Useres, en la comarca de l’Alcalatén, i com a mostra d’un secular costum conservat gràcies al fervor popular, l’últim divendres del mes d’abril es celebra una singular processó penitencial en què participen els veïns d’aquesta població, agrupats en l’associació Pelegrinatge de les Useres a Sant Joan de Penyagolosa.

Aquesta és una tradició molt arrelada en la comarca i que seguix un meticulós i calculat procediment, que perviu possiblement sense canvis des del segle XIV, i que té establits de forma seqüencial, precisa i ordenada cada una de les seues celebracions, descansos, menjars i actes. El pelegrinatge es fa en estricte silenci, únicament acompanyat per un grup de cantors que entonen antigues melodies tradicionals. Al pas de la processó, els veïns agranen i adornen la senda de flors i fulles verdes per a homenatjar els tretze pelegrins i el complex seguici.

El camí dels Pelegrins de les Useres és el recorregut tradicional que aquests pelegrins realitzen, al llarg de 35 km aproximadament, i amb un desnivell acumulat de més de 1.000 metres. En el pelegrinatge anual, pugen des de les Useres fins al santuari de Sant Joan de Penyagolosa, situat en el parc natural del mateix nom, parant a Sant Miquel de les Torrecelles, on celebren missa i descansen per a tornar l’endemà al punt de partida. En el sinuós trajecte, travessen els termes municipals de les Useres, Lucena del Cid, Xodos i Vistabella del Maestrat.

Aquest camí, en el tram de Xodos a Sant Joan, és recorregut igualment per la rogativa de Xodos cada any, el dissabte de Trinitat, per a tornar el mateix dia.

A més del sentit religiós i místic, el camí ha servit com a via de comunicació comarcal des d’antany. Per aquest motiu, en alguns trams coincidix amb distints camins ramaders i és possible trobar al llarg del recorregut diversos jaciments arqueològics, masies, ermites, castells, fonts i pedrons (peirós). Tot això suposa un important patrimoni arqueològic, arquitectònic, cultural i etnològic, vinculat al mateix camí.

Quant a l’aspecte natural, el camí discorre a través d’un paisatge format per escarpades llomes disposades paral·lelament a la costa, amb profunds barrancs i àmplies àrees de matoll, carrascars i pinedes. El seu important desnivell permet gaudir d’un canvi progressiu de la vegetació, que s’adapta gradualment a l’altura i, per tant, al rigor climàtic continental de la muntanya.


No hay comentarios:

Publicar un comentario