016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

30 mar 2014

CONSUM ECOLÒGIC


Després de vore aquest video tan divertit, vos deixem informació sobre un grup de consum de productes ecològics.



Grup de consum GRUPECO PLANA BAIXA
GrupEco Plana Baixa és un grup de consumidors de productes ecològics, de proximitat i de comerç just, que va néixer a finals del 2012. Som un grup completament autogestionat, on les decisions es prenen en assemblea i des de fa poc estem constituïts com a associació sense ànim de lucre. Estem oberts a tots els consumidors conscients i responsables residents a la comarca de la Plana Baixa. Ara mateix sóm 31 socis de diferents localitats: Nules, Moncofa, La Vall d’Uixò, Borriana, Alqueries, Betxí, Alfondeguilla, Xilxes, etc.
Com funcionem? Hem dit abans que el grup està autogestionat, això implica que tots els socis han de col.laborar en la gestió del grup realitzant un treball. També existeix l’opció d’integrar-se al grup com a simpatitzant i no com a soci. Els simpatitzants NO han de realitzar cap treball ni col.laborar en la gestió del grup, però no tenen ni veu ni vot a les assemblees, ni tampoc poden gaudir dels descomptes aplicats als socis en les comandes. És clar que sí que poden comprar a la web del grup com la resta, i també participar en les comandes conjuntes amb altres grups de consum a través de la central d’abastiment de la cooperativa integral valenciana.
Respecte als socis, el treball al grup pot fer-se de dues formes: bé a una de les comissions del grup o bé als torns rotatius de recepció-distribució de les comandes. Si opta per fer un treball en comissions pot triar entre la comissió d’informàtica, la comissió de proveïdors i la comissió d’acollida i difusió, cadascuna amb les seues funcions. Si el soci prefereix fer el seu treball als torns rotatius de recepció-distribució suposa estar al local dues hores cada mes i mig aproximadament. Durant eixes dues hores es reben els productes que els proveïdors duen al local, se paga als proveïdors, se confecciones les cistelles amb els productes encomanats per cada soci o simpatitzant i se recullen les aportacions en efectiu al moneder per a les compres de les següents setmanes.
És important açò últim, perquè totes les compres que fem al grup les fem per prepagament, és a dir, per a poder fer comanda a la web abans hem d’haver ingressat suficients diners al moneder, bé en efectiu el dijous quan es recull la comanda o bé per transferència al compte corrent que el grup té obert a una Banca Ètica. Per als més despistats que no se’n recorden de fer ingressos al moneder quan cal, també existeix l’opció (només per als socis) de poder fer compra fins 15 eur en negatiu, amb la condició imprescindible d’ingressar al moneder eixe import en descobert quan es recull la comanda o abans enviant transferència.
Per a formar part del grup com a simpatitzant cal aportar les dades de contacte i una quota d’entrada de 5 euros. Després el simpatitzant rebrà un nom d’usuari i una contrasenya per a poder fer les comandes a la botiga del grup. Per a ingressar com a soci, a més de les dades personals i la quota de 5 euros, cal aportar un aval de treball de 15 €. Qué és això de l’aval de treball? L’aval és com una garantia de que cada soci es responsabilitza del treball que ha de fer per al grup. En el cas de que un soci no realitze el seu treball quan toca sense haver avisat al coordinador corresponent, perd eixe aval de 15 € per les molèsties que ha produït als altres socis, en definitiva, per deixar-los penjats. També es perd l’aval si no s’ingressa immediatament al moneder el descobert generat per una comanda en negatiu. Els 15 € d’aval se recuperen quan el soci decideix donar-se de baixa, sempre que haja complit amb les seues funcions dins del grup.
Les comandes les fem normalment a través de la botiga virtual del grup, (http://grupeco.org/) que s’obri el diumenge a la nit i es tanca el dimarts a la nit. Les comandes extraordinaries les fem a través de fulles de càlcul. Després es recull la comanda al local el dijous per la vesprada, de 6 i mitja a 7 i mitja. El local és una cotxera cedida per una de les sòcies, situada al carrer Sant Pau de Nules.
NO existeix cap obligació de fer comanda cada setmana, cadascú pot fer comanda quan vullga sempre que respecte el compromís de compra fixat en una compra mensual (els simpatitzants no tenen compromís de compra). Actualment gaudim setmanalment de verdures ecològiques de temporada de 4 productors de la comarca, diferents varietats de pa ecològic, farines i llegums i quinzenalment fruita, sucs, pasta, ous ecològics, carns vegetals, embotits, etc. També hi ha periòdicament comandes d’altres productes com formatges, productes de neteja, cosmètica, oli, etc. Poc a poc, la nostra comissió de proveïdors va contactant amb productors ecològics de la zona per a poder gaudir d’una varietat major de productes.
Si esteu interessats o voleu més informació podeu visitar-nos qualsevol dijous o escriure’ns a la comissió d’acollida-difusió:

grupeco.planabaixa.aco@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario